Bestil tid

Tandudtrækning

Hvis du har en tand, som ikke længere kan reddes, kan vi hjælpe dig med behandlingen

Hvad er en tandudtrækning?

En tandudtrækning er en bebehandling man udfører, når der ikke længere er andre behandlingsmuligheder at gøre brug af for at bevare den pågældende tand. Behandlingen indebærer, at man fjerner den pågældende tand fra tandrækken og dermed dens plads i den tandbærende kæbeknogle. 

Når en tand anbefales at skulle fjernes, er det typisk på baggrund af, at tanden har en dårlig prognose, og der ikke længere er andre behandlingsmuligheder at gøre brug af.

Årsagen til, at tanden ikke længere kan bevares, kan være mange, men ses ofte i relation til en stor sygdomsaktivitet, som for eksempel kan gøre sig gældende som følge af et stort og dybt caries-angreb eller paradentose.

Hos Alhambravej Tandlægerne udfører vi forskellige former for tandudtrækning. Der skelnes mellem forskellige metoder at fjerne tænder på – en tand kan fjernes ved en tandudtrækning (ekstraktion) eller en operation (amotio). Hvilken metode der benyttes, vil afhænge af tandens tilstand samt placering i tandrækken og kæbeknoglen. 

Hvis du har en syg tand, som skal fjernes, vil din tandlæge eller tandplejer først foretage en grundig klinisk undersøgelse og supplere med røntgenbilleder, for at kunne vurdere tandens tilstand samt kunne planlægge, hvordan tanden skal fjernes.

En tandudtrækning er en af de behandlinger, som mange patienter er bange for. Hos Alhambravej Tandlægerne gør vi en stor dyd ud af, at du som patient er velinformeret samt får udført smertefri behandling i rolige omgivelser. Vi vil sørge for, at du er informeret om behandlingen, før vi starter, og at du har mulighed for at kunne stille spørgsmål, så du føler dig tryg ved behandlingen.

"Behagelige og professionelle. Fik fjernet en tand, og det skete hurtigt og smertefrit, de efterfølgende dage forløb også uden komplikationer. - Johnny"
Find os

Alhambravej Tandlægerne

Alhambravej 1 - 1826 Frederiksberg C

33 22 44 88 info@alhambravej.dk
Bus linie 7A og 1A stopper lige ved døren.
Husk digital registrering fra start
350 meter til metroen på "Frederiksberg Allé"
Online booking

Hvornår er der behov for en tandudtrækning?

Hos Alhambravej Tandlægerne betyder din tandsundhed meget for os, og vi strækker os langt for, at du kan bevare dine egne naturlige tænder i funktionsdygtig stand – gerne hele livet. Desværre kan dine tænder blive udsat for sygdomme eller tilstande, som kan medføre, at en given tand er nødsaget til at skulle fjernes, da der ikke er andre behandlingsmuligheder. 

 

Årsagen til at udføre en tandudtrækning kan skyldes:

Problemgivende visdomstænder 

Hvis dine visdomstænder ligger uhensigtsmæssigt i kæbeknoglen eller har pladsmangel, kan den forårsage problemer for din mundsundhed, og man vil i given tilfælde tage stilling til, om tanden bør fjernes.

Store cariesangreb

Huller i tænderne, der ikke bliver diagnosticeret og behandlet i tide, kan udvikle sig og skabe store defekter i tanden, så det ikke længere er muligt at behandle på tanden. Hvis tanden ikke står til at behandle, vil man anbefale at fjerne den.

Parodentose

Sygdomsaktiviteten kan være så fremskreden, at den tandbærende knogle er blevet destrueret i sådan en grad, at en tand er blevet meget løs og ikke længere kan bevares. 

Dybe revner og frakturer

Tænder hvor der ses dybe revner eller store knækkede tandflader, kan skaden være så omfattende, at det ikke længere er muligt at reparere på tanden. I disse tilfælde, vil man også tage stilling til, om tanden kan reddes eller ej.

Medicinske årsager

Hvis du skal opstarte et medicinsk behandlingsforløb i forbindelse med for eksempel cancer, hvor du skal behandles med stråleterapi i hoved- eller halsregion, eller hvis du skal behandles intravenøst eller med bisphosphonat, skal en grundig undersøgelse af tænder og den tandbærende knogle udføres med henblik på behandlingsplanlægning for tandudtrækning af syge tænder.

Ligeledes vil en grundig undersøgelse af dine tænder og den tandbærende kæbeknogle være aktuelt, hvis du skal have foretaget en hjerteklapoperation, da der er øget risiko for endokarditis, hvis der ses rodspidsbetændelse.

I begge tilfælde vil din læge eller hospitalet informere dig om, hvis du skal have foretaget en undersøgelse for opstart på behandlingen.

Yderligere information om tandudtrækning

Når tænder skal trækkes ud, kan det gøres ved en simpel tandudtrækning, eller hvis tanden er mere kompliceret, kan den fjernes ved et operativt indgreb. Afhængigt af hvordan din tand skal fjernes, vil prisen på en tandudtrækning variere ud fra, hvordan behandlingen udføres.

Hos Alhambravej Tandlægerne vil vi altid informere dig mundtligt om behandlingen, så du på forhånd ved, hvordan behandlingen vil forløbe, samt give dig et prisoverslag, før behandlingen startes.

Du kan se vores prisliste for yderligere information om vores priser. 

Forinden en tandudtrækning foretages, skal der være udført en klinisk samt radiologisk undersøgelse af den pågældende tand.

Når du kommer på klinikken og skal have foretaget en tandudtrækning, vil din tandlæge starte med at påføre en lokalbedøvelse ved den pågældende tand og kontrollere, at din tand er bedøvet, før behandlingen startes. Da en tandudtrækning foregår under lokalbedøvelse, er det derfor vigtigt, at du fortæller din tandlæge, hvis du tager noget medicin, har nogle former for allergi eller tidligere har haft problemer ved lokalbedøvelse.

Når der er opnået fuld bedøvelse vil tandlægen begynde at fjerne din tand. Dette gøres ved hjælp af forskellige instrumenter, og din tandlæge vil forsigtigt rykke din tand i forskellige retninger, så den bliver løsnet fra kæbeknoglen og kan trækkes ud.

En simpel tandudtrækning er kendetegnet ved, at din tandlæge udelukkende kan benytte tang og/eller elevator for at fjerne din tand. Her er der dermed ikke behov for at fjerne kæbeknogle eller dele tanden op for at få tanden ud, ligesom det gør sig gældende ved en operativ fjernelse.

Når tanden er fjernet, vil du blive bedt om at bide sammen på et stykke sterilt gaze eller en steril vatrulle for at skabe kompression og stoppe blødningen. Du vil afslutningsvis blive mundtligt vejledt i, hvordan du skal forholde dig efter behandlingen samt få skriftlig vejledning med herom. 

Bemærk, at en simpel tandudtrækning i sjældne tilfælde kan føre til en operativ fjernelse, hvis for eksempel rødderne knækker grundet defekter i tanden. Du kan læse mere om, hvordan en operativ fjernelse foregår her.

Når du har fået foretaget enten en simpel tandudtrækning eller amotio (operativ fjernelse), vil du som regel opleve ømhed de første 3-4 dage. Smerter kan holdes nede med mild smertestillende såsom Ipren og Panodil.

Efter en tandudtrækning anbefales det, at du de første 24 timer efter behandlingen, holder dig i fysisk ro, da blødning fra ekstraktionsstedet ellers kan starte igen.

Vi anbefaler, at du undlader at spise og drikke varme føde- og drikkevarer det første døgn efter behandlingen. Dette er for at undgå, at der bliver sat gang i blødning.

Ved tandbørstning undgå da at børste direkte i såret. Du skal ydermere undgå at skylle eller spytte det første døgn. og du må ikke pille i såret.

Komplikationer efter en tandudtrækning kan i sjældne tilfælde opstå, men bør alligevel nævnes.

Hævelse

Hævelse kan forekomme efter behandlingen og kan vare ved nogle dage efter tandudtrækningen. Hævelsen er ikke et udtryk for betændelse og kan mindskes ved at lægge et koldt omslag på området. 

Gener fra nabotænder

Gener i form af isninger fra nabotænderne kan forekomme, hvis der efter en tandudtrækning kommer blottede rodoverflader på nabotænderne. Disse isninger kan være aktive i nogle måneder efter en tandudtrækning, og går herefter typisk væk igen.

Infektion i ekstraktionsområdet
Betændelse kan forekomme som følge af fremmedlegeme i kæbeknoglen, for eksempelvis fra tand eller rod rest. Dette ses dog sjældent. Skulle uheldet alligevel ske, bedes du kontakte klinikken for yderligere behandling.

Nerveskader

Kan opstå ved alle former for tandudtrækning, men er en større risiko ved operativ fjernelse af visdomstænder i underkæben, hvor tandroden ligger i tættere relation til nervebaner. Nerveskader er oftest midlertidige og forbigående.

Elongering

Efter en tandudtrækning vil du med tiden kunne opleve, at tanden, der tidligere tyggede sammen med den nu manglende tand, vil vokse langsomt frem. Årsagen til dette er, at tanden søger en ‘makker’ den kan bide imod.

  • Såret skal lades helt i ro. Undgå at »pille« i det med tungen eller at »suge« såret, så der skabes undertryk.

 

  • Tandbørstning skal foregå som normalt, men foretages med stor forsigtighed i det opererede område og bør evt. undgås de første dage. 

 

  • Mundskylning skal undgås de første par timer, men herefter skylles i minimum 7 dage morgen og aften forsigtigt med klorhexidin 0,2% fra apoteket for at undgå infektion. Vær opmærksom på, at der bør gå min. 1 time mellem tandbørstning og skylning med klorhexidin, da de indeholder stoffer, der gensidigt ophæver hinandens virkning. Efter måltider bør munden ligeledes skylles let med vand.

 

  • Kosten skal den første dag være flydende og gerne kold. Vent med at spise til bedøvelsen er forsvundet. Gradvist gåes fra flydende til fast kost. Undgå at tygge i den side, hvor operationen er foretaget.

 

  • Smerter er almindeligt i op til en uge. Til at lindre smerter kan indtages i kombination 2x 500mg panodil og 2x 200mg ipren,  3-4 gange dagligt efter behov. Er smerterne stærke og tiltagende, bør De konsultere klinikken.

 

  • Hævelse er ikke udtryk for betændelse og kan forekomme efter en operation. Den er størst i udbredelse et par dage efter indgrebet, men aftager støt herefter. For at mindske hævelsen kan benyttes et koldt omslag. Misfarvning af huden (et blåt mærke) kan optræde, men forsvinder gradvist. Tiltager hævelsen, optræder der synkebesvær eller stigende temperatur, bør De konsultere klinikken.

 

  • Efterblødning kan forekomme det første døgn. Fysisk aktivitet med stigning af pulsen bør undgås de første par dage. Kraftigere konstant sivblødning kan standses ved at anbringe et stykke ren gaze over såret og bide fast sammen i 30 min. Behandlingen kan om nødvendigt gentages. Hvis ikke blødningen kan standses, bør De konsultere klinikken eller anden lægelig hjælp.

 

  • Tråde fjernes efter ca. 1 uge, hvor der samtidig foretages sårkontrol.
Book din næste tid online - Nemt, hurtigt og sikkert!
Online booking åbner i et nyt vindue