Om dine visdomstænder bør fjernes eller ej, vil blive vurderet ud fra forskellige faktorer.
En del visdomstænder kommer aldrig til syne i mundhulen, men bliver liggende i kæbeknoglen, hvor de kan ligge i mange år uden at skabe problemer. Andre visdomstænder vokser, på grund af pladsmangel, kun delvist frem, og man vil typisk se, at der ligger en del af slimhinden eller tandkød hen over den bagerste del af visdomstanden.
Hvis den delvist frembrudte visdomstand ikke gør ondt og skaber problemer, så er der ingen grund til at fjerne den.
Generelt set anbefales fjernelse af visdomstand, hvis:
- der gentagne gange ses tandkødsbetændelse, da visdomstanden er vanskelig at renholde. (Betændelsen viser sig som smerte, rødme, hævelse og gabebesvær.)
- der ses parodontitis, altså fordybet tandkødslommer, mellem din visdomstand og nabotand. I dette tilfældet anbefales fjernelse af din visdomstand for at forbedre forholdene for nabotanden.
- Der opstå caries mellem din visdomstand og nabotand, og det vurderes, at det ikke er muligt med en fyldning.
- Din visdomstand ligger forkert i kæben og generer og påvirker nabotanden.
- Der ses cyste eller tumor.
Din tandlæge eller tandplejer vil derfor fra gang til gang ved dine undersøgelser vurdere, hvordan dine visdomstænder har det og ud fra denne vurdering tage stilling til, om tanden bør bevares, eller om en fjernelse af visdomstand vil være den bedste løsning.
Hos Alhambravej Tandlægerne går vi meget op i, at du får behandling af høj kvalitet. Vi anbefaler derfor, at du får foretaget de nødvendige undersøgelser samt røntgenbilleder af dine visdomstænder, før behandlingen til fjernelse af visdomstænder bookes, så vi kan sikre dig den bedste mulige behandling.
Når en visdomstand skal fjernes
Hvis din visdomstand er helt frembrudt, og trods dette stadig skaber problemer, så kan din visdomstand i nogle tilfælde trækkes ud som andre tænder ved en simpel tandudtrækning. I mange tilfælde vil en fjernelse af visdomstand dog kræve en lille operation. I disse tilfælde er tanden enten ikke fuldt frembrudt eller måske er tanden knækket, så tanden er svært fremkommelig. En operativ fjernelse af din visdomstand kaldes for amotio.
Amotio udføres ofte på visdomstænder i underkæben, hvor der er pladsmangel og hvor knoglen er mere kompakt. Visdomstænder i overkæben er typisk nemmere at fjerne og kan som oftest fjernes ved en simpel tandudtrækning.
Der vil før en operation blive foretaget en undersøgelse af visdomstanden samt blive suppleret med røntgenbilleder og/eller 3D scanning af din tand for, at din tandlæge kan planlægge behandlingen.
Da amotio foregår under lokalbedøvelse, er det vigtigt, at du fortæller din tandlæge, hvis du tager noget medicin, har nogle form for allergi eller tidligere har haft problemer ved lokalbedøvelse.
Hvordan foregår en operativ fjernelse af visdomstand?
Hos Alhambravej Tandlægerne går vi meget op i, at du føler dig i trygge hænder og ved, hvad der skal foregå. Du vil derfor altid blive mundtligt vejledt i, hvordan operationen vil komme til at foregå, og hvis du skulle have nogle spørgsmål, kan du tale med din tandlæge om disse, inden behandlingen påbegyndes.
En operativ fjernelse af en visdomstand vil foregå under fuld steril, kirurgisk opdækning.
For at du får en smertefri behandling, vil din tandlæge lægge en lokalbedøvelse ved den pågældende tand og kontrollere at bedøvelsen virker, før behandlingen startes.
Da du er lokalbedøvet, vil du være smertefri, men du vil kunne have en fornemmelse af, at der trykkes og berøres i området samt kunne høre små lyde, når tanden løsnes fra knoglen.
Ved operationens start laves der et lille snit i tandkødet, så tandkødet kan skubbes let til side, og visdomstanden frilægges. Derefter fjernes om nødvendigt knogle, og visdomstanden deles og fjernes som regel i mindre dele for at fjerne så lidt knogle som muligt.
Når visdomstanden er fjernet, så renses operationssåret med fysiologisk saltvand, og tandkødet sys sammen med et par sting.
Du vil afslutningsvis blive mundtligt informeret om, hvordan du skal forholde dig efter operationen samt få en skriftlig vejledning med dig.