Bestil tid

Huller i tænderne

Hos Alhambravej Tandlægerne kan du få lavet dine huller i tænderne, samt få vejledning til at forebygge dem

Hvad er huller i tænderne?

Caries kaldes i daglig tale for huller og er en sygdom, som kan opstå hos alle mennesker i alle aldre. Huller i tænderne opstår, ligesom ved tandkødsbetændelse , når der ved tandens overflade er tilstedeværelse af bakteriebelægninger, også kaldet plak, som får lov at sidde uforstyrret af tandbørstning og tandtråd.

For at huller i tænderne kan udvikle sig, skal der udover tilstedeværelsen af bakteriebelægninger, også være sukker tilstede på samme tid. Det er kombinationen af disse som starter en kemisk proces i tandens overflade.

Huller i tænderne ses som regel i mellemrummene, i tandens dybe furer, eller mellem tand og fyldning, hvis der opstår en spalte/utæthed ved fyldningen, men kan i realiteten opstå på alle flader af tanden, hvis du ikke opretholder en god mundhygiejne.

Behandlingen af huller i tænderne afhænger af hullets dybde ind i tanden og vil derfor kunne behandles på forskellig vis. Man vil skelne mellem operative og non-operative behandlingsmuligheder.

Huller i tænderne kan forebygges ved opretholdelse af en god mundhygiejne, og du kan altid spørge din tandlæge eller tandplejer om råd og vejledning herom. 

Find os

Alhambravej Tandlægerne

Alhambravej 1 - 1826 Frederiksberg C

33 22 44 88 info@alhambravej.dk
Bus linie 3A stopper lige ved døren
Gratis parkering i 2 timer
Bestil tid

Hvorfor opstår huller i tænderne?

For at caries (huller i tænderne) kan opstå, skal der være bakterier og sukker tilstede samtidig.

Som en del af mundhulens naturlige flora, vil der altid være bakterier i mundhulen og på tænderne. Hvis disse bakteriebelægningerne får lov til at sidde uforstyrret af tandbørstning og tandtråd, vil de kolonisere sig. Hvis bakterierne samtidig får tilførelse af sukker, vil en kemisk proces starte og caries vil udvikle sig i tandens væv.

Bakterierne i plakken har evnen til at optage sukker fra vores kost og derved danne og udskille syre. Syren fra bakterierne ætser tænderne i de områder, hvor plakken ikke fjernes regelmæssigt.

Hvis der er små mængder af bakterie og lidt sukker tilstede, vil vores spyt som regel kunne vaske syren væk. Hvis der derimod ophobes større mængder af bakteriebelægninger på tanden, og der samtidig regelmæssigt tilføres sukkerholdige føde- og drikkevarer, så er spyttes evne til at vaske syren væk utilstrækkelig, og der vil med tiden opstå huller i tænderne.

De vigtigste faktorer for udvikling af huller i tænderne er derfor: 

  • Hvor tit spiser du sukker
  • Din mundhygiejne

Huller i tænderne - udviklingsstadier

Huller i tænderne kan have forskellige stadier og behandlingen vil dermed afhænge af, hvor langt processen er fremskredent.

Hvis produktionen af syre fortsætter, vil syren trænge dybere ind i tanden – først i emaljen og senere ind i tandbenet (dentinen).

Et lille inaktivt hul vil være hård i overfladen og vil tit fremstå mørkt grundet misfarvninger.

Et begyndende hul

De første synlige tegn på huller i tænderne, vil som oftes ses som hvidlige forandringer i tandens yderste lag, emaljen. Dette skyldes, at syren er ved at opløse tandens overflade. 

Hvis man opdager caries i dette tidlige stadie ud fra røntgenbilleder og den regelmæssige kliniske undersøgelse, vil man da kunne forebygge yderligere udvikling og undgå, at det bliver nødvendigt at lave en fyldning i tanden.

Hvis du har et begyndende hul, vil du ikke opleve smerter, da der i emaljen ikke findes nerver.

Begyndende huller vil blive behandlet med grundig instruktion i renholdelse samt fluorbehandling. 

Et mellemstort hul

Hvis det begyndende hul ikke bliver forebygget, vil bakteriernes syreproduktion fortsætte gennem emaljen og ind til dentinen (tandbenet), som er et blødere væv.

Hvis hullet kommer til dette stadie, er det vanskeligt at forebygge selv, og på grund af det bløde væv, vil udviklingen af hullet gå hurtigere. Dette vil få emaljens væg til at falde sammen og et hul opstår. I dette stadie vil det være nødvendigt at bore det syge tandvæv væk og lave en fyldning i tanden.

Hvis du har et mellemstort hul, vil du i dette stadie kunne opleve gener, da der i dentinen er små nerver. 

Et dybt hul

I allerværste tilfælde vil ubehandlet caries forårsage et så dybt hul i tanden, at det når ind til tandens nerve (pulpa). Et hul af sådan en størrelse, kan være smertefuldt, og ville skulle behandles med en rodbehandling

Yderligere information huller i tænderne

Prisen på en fyldning i forbindelse med huller i tænderne, vil afhænge af hullet størrelse og dermed hvor mange flader af tanden der skal inddrages, samt om du ønsker bedøvelse eller ej.

Hvis du har fået huller i tænderne, som er nået til et behandlingskrævende stadie, vil du altid modtage mundtligt information om behandlingen og prisen samt få et prisoverslag med dig, så du kan se, hvad det vil komme til at koste.

Se vores prisliste for yderligere information.

Du er altid velkommen til at kontakte os på klinikken, hvis du har spørgsmål eller ønsker at booke tid.

Huller i tænderne kan behandles på forskellige måder, afhængig af hvor dybt læsionen går ind i tandens væv, som beskrevet ovenfor. Man kan behandle non-operativt eller operativt.

 

Begyndende huller vil blive behandlet non-operativt - det vil sige, at man behandler med forebyggende indsatser, hvor du på klinikken vil blive instrueret i, hvordan du skal renholde ved det begyndende hul. Udover instruktion til din egen indsats, vil der på klinikken blive lavet en fluorbehandling, hvor man påføre fluor ved det begyndende hul. Fluorbehandlingen vil hjælpe med at styrke den porøse tandoverflade samt hjælpe med at øge fluorkoncentrationen i spyttet, som hjælper med at forebygge huller i tænderne.

 

Behandlingskrævende huller i tænderne vil blive behandlet operativt - det vil sige, at din tandlæge ved den pågældende tand, skal fjerne det sygdomsramte tandvæv og lægge en tandfyldning i tanden.

Hvis du gerne vil forebygge, at du får huller i tænderne, skal du starte med at kigge på din hjemmetandpleje. For at huller i tænderne ikke udvikler sig, kræver det at man er god til mekanisk at fjerne bakteriebelægninger fra tændernes overflade, dette gøres ved hjælp af tandbørste og tandtråd eller mellemrumsbørster.


Som supplement til din hjemmetandpleje anbefaler vi, at du benytter en fluoridholdig tandpasta, da dette hjælper dig med at forebygger huller i tænderne.

Ud over din hjemmetandpleje anbefaler vi, at du kommer til dine regelmæssige tandeftersyn. Her vil du i samarbejde med din behandler kunne opstarte forebyggende behandling og få instruktion og vejledning til optimering af din hjemmetandpleje.

Så det du skal huske til forebyggelse af huller i tænderne er:
- Tandbørstning to gange dagligt
- Renholdelse af mellemrum minimum én gang dagligt, ved hjælp af tandtråd eller mellemrumsbørster
- Benytte fluoridholdig tandpasta
- Overholde dine regelmæssige tandeftersyn

Du er altid velkommen til at kontakte os på klinikken, hvis du har spørgsmål til din hjemmetandpleje - vi er altid behjælpelig, da vi ønsker at passe på dine tænder.

Book din næste tid online - Nemt, hurtigt og sikkert!
Online booking åbner i et nyt vindue