Bestil tid

Huller i tænderne

Hos Alhambravej Tandlægerne kan du få lavet dine huller i tænderne samt få vejledning til at forebygge dem

Hvad er huller i tænderne?

Caries kaldes i daglig tale for huller og er en sygdom, som kan opstå hos mennesker i alle aldre. Huller i tænderne opstår, ligesom ved tandkødsbetændelse, når der ved tandens overflade er tilstedeværelse af bakteriebelægninger, også kaldet plak, som får lov at sidde uforstyrret af tandbørstning og tandtråd.

For at huller i tænderne kan udvikle sig, skal der udover bakteriebelægninger også være sukker tilstede på samme tid. Det er kombinationen af disse, som starter en kemisk proces i tandens overflade.

Huller i tænderne ses som regel i mellemrummene, i tandens dybe furer eller mellem tand og fyldning, hvis der opstår en spalte/utæthed ved fyldningen, men kan i realiteten opstå på alle flader af tanden, hvis du ikke opretholder en god mundhygiejne.

Behandlingen af huller i tænderne afhænger af hullets dybde ind i tanden og vil derfor kunne behandles på forskellig vis. Man vil skelne mellem operative og non-operative behandlingsmuligheder.

Huller i tænderne kan forebygges ved opretholdelse af en god mundhygiejne, og du kan altid spørge din tandlæge eller tandplejer om råd og vejledning.

"Var hos tandlæge Frederik i dag, som på fineste vis ordnede både hul ved krone i overmund og en tand i undermunden. Kan varmt anbefales. - Steen"
Find os

Alhambravej Tandlægerne

Alhambravej 1 - 1826 Frederiksberg C

33 22 44 88 info@alhambravej.dk
Bus linie 7A og 1A stopper lige ved døren.
Husk digital registrering fra start
350 meter til metroen på "Frederiksberg Allé"
Online booking

Hvorfor opstår huller i tænderne?

For at caries (huller i tænderne) kan opstå, skal der være bakterier og sukker tilstede samtidig.

Som en del af mundhulens naturlige flora vil der altid være bakterier i mundhulen og på tænderne. Hvis disse bakteriebelægningerne får lov til at sidde uforstyrret af tandbørstning og tandtråd, vil de kolonisere sig. Hvis bakterierne samtidig møder sukker, vil en kemisk proces starte ,og caries vil udvikle sig i tandens væv.

Bakterierne i plakken har evnen til at optage sukker fra vores kost og derved danne og udskille syre. Syren fra bakterierne ætser tænderne i de områder, hvor plakken ikke fjernes regelmæssigt.

Hvis der er små mængder af bakterie og lidt sukker tilstede, vil vores spyt som regel kunne vaske syren væk. Hvis der derimod ophober sig større mængder af bakteriebelægninger på tanden, og der samtidig regelmæssigt tilføres sukkerholdige føde- og drikkevarer, så er spyttets evne til at vaske syren væk utilstrækkelig, og der vil med tiden opstå huller i tænderne.

De vigtigste faktorer for udvikling af huller i tænderne er derfor: 

  • Hvor tit spiser du sukker
  • Din mundhygiejne

Huller i tænderne - udviklingsstadier

Huller i tænderne kan have forskellige stadier, og behandlingen vil dermed afhænge af, hvor langt processen er fremskredent.

Hvis produktionen af syre fortsætter, vil syren trænge dybere ind i tanden – først i emaljen og senere ind i tandbenet (dentinen).

Et lille inaktivt hul vil være hård i overfladen og vil tit fremstå mørk grundet misfarvninger.

Et begyndende hul

De første synlige tegn på huller i tænderne, vil som oftest ses som hvidlige forandringer i tandens yderste lag, emaljen. Dette skyldes, at syren er ved at opløse tandens overflade.

Hvis man opdager caries i dette tidlige stadie ud fra røntgenbilleder og den regelmæssige kliniske undersøgelse, vil man da kunne forebygge yderligere udvikling og undgå, at det bliver nødvendigt at lave en fyldning i tanden.

Hvis du har et begyndende hul, vil du ikke opleve smerter, da der i emaljen ikke findes nerver.

Begyndende huller vil blive behandlet med grundig instruktion i renholdelse samt fluorbehandling. 

Et mellemstort hul

Hvis det begyndende hul ikke bliver forebygget, vil bakteriernes syreproduktion fortsætte gennem emaljen og ind til dentinen (tandbenet), som er et blødere væv.

Hvis hullet kommer til dette stadie, er det vanskeligt at forebygge selv, og på grund af det bløde væv vil udviklingen af hullet gå hurtigere. Dette vil få emaljens væg til at falde sammen, og et hul opstår. I dette stadie vil det være nødvendigt at bore det syge tandvæv væk og lave en fyldning i tanden.

Hvis du har et mellemstort hul, vil du i dette stadie kunne opleve gener, da der i dentinen er små nerver. 

Et dybt hul

I allerværste tilfælde vil ubehandlet caries forårsage et så dybt hul i tanden, at det når ind til tandens nerve (pulpa). Et hul af sådan en størrelse, kan være smertefuldt, og ville skulle behandles med en rodbehandling

Yderligere information om huller i tænderne

Prisen på en fyldning i forbindelse med huller i tænderne vil afhænge af hullets størrelse og dermed, hvor mange flader af tanden der skal inddrages samt, om du ønsker bedøvelse eller ej.

Hvis du har fået huller i tænderne, som er nået til et behandlingskrævende stadie, vil du altid modtage mundtlig information om behandlingen og prisen samt få et prisoverslag med dig, så du kan se, hvad det vil komme til at koste.

Se vores prisliste for yderligere information.

Du er altid velkommen til at kontakte os på klinikken, hvis du har spørgsmål eller ønsker at booke tid.

Huller i tænderne kan behandles på forskellige måder afhængigt af, hvor dybt læsionen går ind i tandens væv, som beskrevet ovenfor. Man kan behandle non-operativt eller operativt.

Begyndende huller vil blive behandlet non-operativt. Det vil sige, at man behandler med forebyggende indsatser, hvor du på klinikken vil blive instrueret i, hvordan du skal holde begyndende hul rent. Udover instruktion til din egen indsats, vil der på klinikken blive lavet en fluorbehandling, hvor man påføre fluor ved det begyndende hul. Fluorbehandlingen vil hjælpe med at styrke den porøse tandoverflade samt  øge fluorkoncentrationen i spyttet, som hjælper med at forebygge huller i tænderne.

Behandlingskrævende huller i tænderne vil blive behandlet operativt. Det vil sige, at din tandlæge fjerner det sygdomsramte tandvæv og lægger en tandfyldning i tanden.

Hvis du gerne vil forebygge huller i tænderne, skal du starte med at kigge på din hjemmetandpleje. For at huller i tænderne ikke udvikler sig, kræver det, at man er god til mekanisk at fjerne bakteriebelægninger fra tændernes overflade. Dette gøres ved hjælp af tandbørste og tandtråd eller mellemrumsbørster.

Som supplement til din hjemmetandpleje anbefaler vi, at du benytter en fluoridholdig tandpasta, da dette hjælper dig med at forebygge huller i tænderne.

Ud over din hjemmetandpleje anbefaler vi, at du kommer til dine regelmæssige tandeftersyn. Her vil du i samarbejde med din behandler kunne opstarte forebyggende behandling og få instruktion og vejledning til optimering af din hjemmetandpleje.

Det, du skal huske til forebyggelse af huller i tænderne, er:
- Tandbørstning to gange dagligt
- Renholdelse af mellemrum minimum én gang dagligt, ved hjælp af tandtråd eller mellemrumsbørster
- Benytte fluoridholdig tandpasta
- Overholde dine regelmæssige tandeftersyn

Du er altid velkommen til at kontakte os på klinikken, hvis du har spørgsmål til din hjemmetandpleje. Vi vil altid gerne hjælpe med at passe på dine tænder.

  • Såret skal lades helt i ro. Undgå at »pille« i det med tungen eller at »suge« såret, så der skabes undertryk.

 

  • Tandbørstning skal foregå som normalt, men foretages med stor forsigtighed i det opererede område og bør evt. undgås de første dage. 

 

  • Mundskylning skal undgås de første par timer, men herefter skylles i minimum 7 dage morgen og aften forsigtigt med klorhexidin 0,2% fra apoteket for at undgå infektion. Vær opmærksom på, at der bør gå min. 1 time mellem tandbørstning og skylning med klorhexidin, da de indeholder stoffer, der gensidigt ophæver hinandens virkning. Efter måltider bør munden ligeledes skylles let med vand.

 

  • Kosten skal den første dag være flydende og gerne kold. Vent med at spise til bedøvelsen er forsvundet. Gradvist gåes fra flydende til fast kost. Undgå at tygge i den side, hvor operationen er foretaget.

 

  • Smerter er almindeligt i op til en uge. Til at lindre smerter kan indtages i kombination 2x 500mg panodil og 2x 200mg ipren,  3-4 gange dagligt efter behov. Er smerterne stærke og tiltagende, bør De konsultere klinikken.

 

  • Hævelse er ikke udtryk for betændelse og kan forekomme efter en operation. Den er størst i udbredelse et par dage efter indgrebet, men aftager støt herefter. For at mindske hævelsen kan benyttes et koldt omslag. Misfarvning af huden (et blåt mærke) kan optræde, men forsvinder gradvist. Tiltager hævelsen, optræder der synkebesvær eller stigende temperatur, bør De konsultere klinikken.

 

  • Efterblødning kan forekomme det første døgn. Fysisk aktivitet med stigning af pulsen bør undgås de første par dage. Kraftigere konstant sivblødning kan standses ved at anbringe et stykke ren gaze over såret og bide fast sammen i 30 min. Behandlingen kan om nødvendigt gentages. Hvis ikke blødningen kan standses, bør De konsultere klinikken eller anden lægelig hjælp.

 

  • Tråde fjernes efter ca. 1 uge, hvor der samtidig foretages sårkontrol.
Book din næste tid online - Nemt, hurtigt og sikkert!
Online booking åbner i et nyt vindue