En rodbehandling udføres ved beskadigelse af tandens nerve. Dette kan skyldes et stort hul (cariesangreb), betændelse omkring tandens rod (rodspidsbetændelse), en død nerve (nekrotisk nerve) eller et traume. Uden behandling risikerer man at miste tanden. Behandlingens varighed kan variere afhængigt af tandens tilstand, antallet af rodkanaler og din generelle helingsevne.
Vi vil her gå i dybden med de forskellige tidsaspekter, der er ved en rodbehandling, og forklare hvorfor nogle behandlinger kan klares på én dag, mens andre kan strække sig over flere uger. Det er godt at have en forståelse for, hvad der kan påvirke varigheden af en rodbehandling, så du kan være forberedt og vide, hvad du kan forvente.
Rodbehandling tid - alt fra én dag til flere uger
Varigheden af en rodbehandling kan variere fra en enkelt dag til flere uger afhængigt af, hvor kompliceret tandens tilstand er, og hvor stor infektionen er. En simpel rodbehandling kan som regel gennemføres på én dag, mens mere komplekse tilfælde nogle gange kan kræve, at du besøger tandlægen flere gange. Der er en række faktorer, der spiller ind i vurderingen heraf - herunder skadens omfang, eventuelle komplikationer, og tandens anatomi.
Det er yderligere vigtigt at forstå, at en rodbehandling er en meget omhyggelig proces, der kræver stor præcision og tid for at sikre det mest vellykkede resultat. Når tanden behandles korrekt, kan tandlægen nemlig være sikker på, at alle infektioner bliver fjernet, og at tanden bliver forseglet på en måde, der effektivt forhindrer fremtidige problemer. Din tandlæge vil også inddrage din almene sundhed og eventuelle tidligere tandproblemer, når behandlingen planlægges.
Rodbehandling på én dag
I nogle tilfælde kan en rodbehandling klares på én dag. Det er typisk muligt, når infektionen er begrænset, og tanden er i rimelig stand. Først tager tandlægen røntgenbilleder for at vurdere, hvordan skaden ser ud, hvorefter de opretter adgang til rodkanalen ved at bore et lille hul i tanden. Herefter fjerner tandlægen det inficerede væv og renser rodkanalerne grundigt med specielle instrumenter.
Når rensningen er færdig, fylder tandlægen rodkanalerne med et biokompatibelt materiale, så de er forseglet og dermed undgår geninfektion. Til sidst forsegles tanden midlertidigt eller permanent, alt efter dens tilstand og tandlægens vurdering. Metoden er effektiv for mange patienter og kan mindske behovet for flere tandlægebesøg. Éndags rodbehandlinger er især praktiske for dig med en travl hverdag eller for dig, der ønsker at minimere antallet af besøg hos tandlægen.
Rodbehandling over flere gange
I nogle tilfælde kan tandlægen imellem besøgene anvende en særlig medicin i rodkanalerne for at bekæmpe infektionen mere effektivt. Processen sikrer nemlig, at tanden er helt fri for bakterier, før den endeligt bliver forseglet. Derudover kan det også være, at du bliver nødt til at komme på flere besøg, så din tandlæge kan overvåge helingsprocessen og være sikker på, at din tand reagerer positivt på behandlingen. Selvom det kan virke lidt irriterende, så er det desværre nogle gange nødvendigt at gennemgå det grundige forløb, hvis du gerne vil undgå komplikationer i fremtiden og være sikker på at få en god og langvarig tandhelse.
For mere komplicerede tilfælde kan en rodbehandling godt tage længere tid og kræve flere besøg - typisk fordi, tanden har flere rodkanaler, er meget inficeret, eller fordi der opstår komplikationer undervejs. Når du er til din første behandling, vil tandlægen fjerne alt det inficerede væv og rense rodkanalerne. Derefter vil tanden blive fyldt midlertidigt, og du vil få besked på at komme tilbage efter nogle dage eller uger, hvor du så skal have yderligere behandling.
Hvordan foregår en rodbehandling?
Formålet med behandlingen er at bremse den bakterielle sygdomstilstand og/eller forhindre spredning til det omkringliggende væv. Derved bevares den aktuelle tand samt dens funktionsevne.
Før behandlingsstart foreligger der en klinisk undersøgelse af tanden, hvor der også tages et røntgenbillede. Disse sammenholdes for at stille den korrekte diagnose, prognosevurdering samt behandlingsplan.
Under selve rodbehandlingen vil din tandlæge starte med at lægge lokalbedøvelse omkring den aktuelle tand for at sikre dig, at du intet mærker undervejs.
Efterfølgende bores der et hul i tanden for at komme ind til tandnerven. Her fjernes omhyggeligt det inficerede nervevæv, og der vil undervejs blive taget kontrolrøntgen for at fastlægge at alt nervevævet er fjernet.
Når tandlægen vurderer at alt nervevæv er fjernet, rodfyldes tanden med et rodfyldningsmateriale og der afsluttes med en plastfyldning. Opfyldningen af rodkanalen/kanalerne skal sikre, at der ikke trænger nye bakterier ind i tanden. På det sidste røntgenbillede kontrolleres det om rodfyldningen er tilfredsstillende.
Efter en observationsperiode på ca 12 måneder, vil der tages endnu et kontrolrøntgen for at sikre, at det omkringliggende væv er helet tilstrækkeligt op.
Typisk vil man påbegynde og afslutte rodbehandlingen samme dag. I visse tilfælde kan det være nødvendigt at dele behandlingen op i to seancer. Dette afhænger af patientens smertebillede samt tandlægens tid.
I tiden efter rodbehandlingen kan patienten forvente ømhed fra tanden og det omkringliggende tandkød, denne ømhed bør aftage over den kommende tid, men i nogle tilfælde kan ømheden vare ved i op til 6 mdr.
Generelt set kan rodbehandling have en stor indvirkning på både din tandhelse og livskvalitet. Ved at tage dig tiden til at få udført behandlingen undgår du nemlig omfattende og dyre tandproblemer i fremtiden. Har du spørgsmål eller bekymringer ift. rodbehandlinger, så er det vigtigt, at du taler med din tandlæge, så du kan få al den nødvendige information og støtte, du har brug for.
Alhambravej Tandlægerne
Alhambravej 1 - 1826 Frederiksberg C
33 22 44 88