Bestil tid

Hvad er en tandbro og hvornår vælger man denne løsning?

Når du mangler en eller flere tænder, kan det påvirke din tyggeevne, din tale og ikke mindst dit smil - alt sammen noget der har stor betydning for din selvtillid. Heldigvis er der flere muligheder, når det kommer til at erstatte manglende tænder, og en af de mest almindelige og effektive løsninger er en tandbro. Men hvad er en tandbro egentlig, og hvordan kan den hjælpe dig med at genoprette dit smil? Det kan du blive klogere her, hvor vi vil gå i dybden med tandbroer, deres anvendelser, de forskellige typer og hvordan de adskiller sig fra tandkroner.

Hvad er en tandbro?

En tandbro er en fast tandrestaurering, som bruges til at erstatte en eller flere manglende tænder ved at forbinde en eller flere kunstig(e) tand/tænder endeligt med tilstødende naturlige tænder eller tandimplantater. En tandbro er altså en fast tandprotese.

Tandbroen består af to eller flere kroner på enten side af det mellemliggende kunstige tand (eller tænder), kaldet pontics. Disse kroner fungerer som anker ved at fæstne tandbroen til de naturlige tænder eller implantater, der omgiver det tomme rum. Tandbroer er designet til at matche dine naturlige tænder i form og farve, hvilket gør dem til en æstetisk tiltalende løsning for mange mennesker.

Hvornår anvendes en tandbro?

En tandbro er en løsning, hvis du mangler en eller flere tænder, og har sunde tænder på begge sider, som kan fungere som fæste. Din tandlæge kan anbefale en tandbro, hvis du enten har:

  • Mistet en tand grundet caries, et traume eller paradentose
  • Fået fjernet en eller flere tænder, så der er opstået et mellemrum.
  • Tænder, der er så beskadigede, at de ikke kan repareres med fyldninger eller kroner.

Generelt er det vigtigt at erstatte manglende tænder, da det ellers kan føre til ændringer i din tandstilling i det pågældende område, som så kan lede til ændringer i dit bid samt give tyggebesvær.  Her kan en tandbro hjælpe dig med at genoprette funktionalitet og æstetik i dit smil.

Få en naturtro tandbro, som passer til dine tænder

Når du vælger at få en tandbro, er det vigtigt, at den ser naturlig ud og passer perfekt til dine eksisterende tænder. Moderne tandbroer fremstilles i porcelæn, og din tandlæge vil bestræbe sig på at matche både farven og formen, så broen passer til dine naturlige tænder. Dette gøres typisk ved en 3D-scanning. Med den rette pleje kan en tandbro være både holdbar og naturtro, og det kan hjælpe dig med at bevare et sundt og attraktivt smil.

Hvad skal du vælge?

Valget af en tandbro afhænger af flere forskellige faktorer, herunder antallet af tænder, du mangler, hvor i munden, det er, og din generelle mundsundhed. Det er noget, din tandlæge vil vurdere, og herefter anbefale dig den mest hensigtsmæssige tandbro, der vil sikre dig det bedste resultat. Derudover er der også andre ting, du kan overveje, herunder dine egne præferencer, æstetiske ønsker og selvfølgelig dit budget. Derfor er det vigtigt, at du får talt ordentligt igennem med din tandlæge, så I sammen kan træffe den beslutning, der er bedst for dig. 

Noget, din tandlæge også vil kigge på er dit tandkød, tænderne på begge sider af hullet og eventuelle andre tandproblemer for at sikre, at du får den mest optimale løsning.

Forskellige typer af tandbroer

Der findes flere forskellige typer tandbroer, hver med deres unikke fordele og anvendelser:

Støttebroen: Er særlig anvendelig til patienter med paradentose, da den giver ekstra støtte og stabilitet til tænderne, der er påvirket af sygdommen, og dermed hjælper med at bevare din generelle mundsundhed.

Extensionstandbroen: Er kendetegnet ved, at den er fastgjort til kun én tand. Tandbroen anvendes, når der kun er tænder i den ene side af det manglende tand. Det er den ideelle løsning i situationer, hvor det ikke er muligt at fastgøre broen til tænder på begge sider af mellemrummet.

Svævebroen: Er anderledes end de andre typer, idet den er placeret bagerst i munden. Svævebroen er fri for tandkød i midterdelen, hvilket giver den et nærmest svævende udseende. Designet gør tandbroen både funktionel og æstetisk, da det skaber et mere naturligt udseende i munden.

Hvad er forskellen på en tandkrone og en tandbro?

En tandkrone og en tandbro tjener to forskellige formål, selvom de begge bliver anvendt til at genoprette tænder. En tandkrone fungerer som en slags tanddækning, der placeres over en beskadiget tand for at styrke og beskytte den, mens en tandbro derimod erstatter en eller flere manglende tænder ved at spænde over det tomme rum med en række sammenkoblede tandkroner.

Tandkrone: En fast enkelttands protese. Bliver typisk brugt for at beskytte en ellers beskadiget tand, enten efter en rodbehandling, et traume eller som toppen på et tandimplantat, hvor den fungerer som erstatningstand. 

Tandbro: Bliver brugt til at erstatte en eller flere manglende tænder ved at forbinde de tilstødende tænder med en række kunstige tænder. 

Begge løsninger kan forbedre dit smil og din munds sundhed, men de tilknyttes forskellige situationer. Din tandlæge vil kunne hjælpe dig med at finde ud af, hvilken løsning der er den bedste for lige netop dig ud fra dine individuelle behov.

Snak med tandlægen
Er du i tvivl eller har smerter i dine tænder, bør du altid konsultere med din tandlæge.

Alhambravej Tandlægerne

Alhambravej 1 - 1826 Frederiksberg C

33 22 44 88
Bus linie 7A og 1A stopper lige ved døren.
Husk digital registrering fra start

FAQ

En tandbro fremstilles ved at tage et aftryk af dine tænder, som sendes til et laboratorium. Derefter tilpasses og cementeres broen af tandlægen under en efterfølgende aftale.

En tandbro kan holde mellem 10 og 15 år eller længere med korrekt pleje og regelmæssige tandlægebesøg.

Selve proceduren er normalt smertefri, da der anvendes lokalbedøvelse. Du kan opleve let ubehag efter proceduren, men det forsvinder hurtigt.

Book din næste tid online - Nemt, hurtigt og sikkert!
Online booking åbner i et nyt vindue