
En delprotese er en aftagelig tandprotese, som erstatter en eller flere manglende tænder. Delprotesen placeres på de resterende tænder eksempelvis ved hjælp af bøjler. På denne måde får patienten genoprettet både funktion og æstetik. Delprotesen designes således, at den sidder behageligt og stabilt i munden, og derved kan man både spise og tale normalt.
Forskellige typer delproteser
Der findes forskellige typer delproteser afhængig af behov og økonomi.
Unitor-protesen har et støbt metalstel med et lag akryl over. Denne sikrer god holdbarhed samt har bøjler, som sidder stabilt omkring de resterende tænder. Denne har minimal kontakt til gummen, fylder meget lidt og er nem at vænne sig til.
Hvis dine naturlige tænder ikke er stærke nok til at bære en unitor, kan en akrylbaseret delprotese være et godt alternativ. Akrylprotesen bruges typisk i situationer, hvor de resterende tænder ikke vurderes, at være stærke nok til at holde en unitor. Dog skønnes det, at tænderne er for gode til at blive fjernet. Akrylprotesen kan nemt udvides over tid, hvis der skulles mistes flere tænder. Denne delprotese er mere fleksibel, men fylder dog mere end unitoren.
En anden mulighed er smileprotesen, som er designet til midlertidig brug, når du mangler en tandprotese til en enkelt tand. Smileprotesen er fremstillet af lyserødt akryl og har ingen synlige bøjler, hvilket gør den til en kosmetisk løsning, der er ideel i en kort periode på 3-6 måneder. Hvis du f.eks. mangler en delprotese til en fortand, kan det være en god midlertidig løsning, indtil du finder en permanent løsning som en krone eller et implantat.
Alle delproteser laves ud fra et aftryk af dine tænder, samt fremstilles i et lyserødt og tandfarvet akrylmateriale - bortset fra metalstellet i unitoren (det er metalfarvet). Det er altid en god idé at konsultere din tandlæge for at finde den bedste løsning for dig.
Hvad skal du forvente af en delprotese?
I den første periode efter du lige har fået din delprotese (gælder kun unitoren), kan du forvente at den føles fremmed, måske stram og bør tilpasses. Dette er normalt, og med tiden vil den føles mere naturlig. Din tandlæge kan hjælpe dig med tilpasningen og det er vigtigt, at protesen sidder korrekt og komfortabelt. Tilpasning og justeringer kan også være nødvendige over tid. Efterhånden som din mund ændrer sig, kan det være nødvendigt at justere protesen for at sikre, at den fortsat sidder godt og fungerer effektivt. Regelmæssige besøg hos tandlægen er vigtige for at overvåge pasformen og foretage nødvendige justeringer.
Med hensyn til pleje og vedligeholdelse skal du være opmærksom på daglig rengøring af delprotesen for at forhindre bakterieopbygning, svamp og dårlig ånde. Protesen bør rengøres med en protesebørste og børstes med mild hvid håndsæbe, eller protese-rengøringsmidler, som eksempelvis brusetabletter.
Lige så vigtigt er det, at du fortsat holder en god mundhygiejne omkring dine naturlige tænder og tandkød, da man er i øget risiko for udvikling af tandkødsbetændelse og huller (caries) når man har en delprotese. Delprotesen bør tages ud og ligge rent og tørt om natten.
Hvor længe holder en delprotese?
Levetiden for en delprotese varierer af typen og vedligeholdelsen. Unitor-proteser har typisk en længere holdbarhed grundet metalstellet end akrylproteserne. Da smileproteserne kun er beregnet til midlertidigt brug, har den den korteste levetid.
Faktorer, der påvirker holdbarheden, inkluderer den generelle mundhygiejne, hvor godt protesen passer, og om den regelmæssigt justeres af en tandlæge. Slid fra daglig brug og ændringer i mundens anatomi kan også påvirke, hvor længe en delprotese forbliver funktionel og komfortabel.
Hvor lang tid tager det at lave en delprotese?
Fremstillingen af en delprotese tager typisk flere uger og involverer flere besøg hos tandlægen. Ved det første besøg tages der aftryk af dine tænder, som sendes til et tandteknisk laboratorium. Efter protesen er fremstillet, vil der være et par opfølgende besøg for at sikre, at den passer korrekt og justeres for optimal komfort og funktion.

Sådan fastgøres en delprotese
En delprotese kan fastgøres på forskellige måder, afhængigt af din mund og behov. En almindelig metode er ved hjælp af klammer, der griber om de naturlige tænder. Klammerne kan være lavet af metal eller et mere fleksibelt materiale afhængigt af protesens type og dine præferencer. Klammerne sikrer, at protesen sidder stabilt og sikkert på plads.
En anden metode er at fastgøre delprotesen til tandimplantater, som er små titaniumskruer indsat i kæbebenet. Implantater giver en meget stabil og permanent løsning, da protesen fastgøres direkte til implantaterne, hvilket eliminerer behovet for klammer og giver en mere naturlig følelse og funktion.
Fastgørelsesmetoden påvirker både stabiliteten og komforten af delprotesen. Klammer kan give en god og sikker pasform, men de kan være synlige og nogle gange lidt ubehagelige, især i starten. Implantatfastgørelser giver en meget høj stabilitet og føles mere som naturlige tænder, men de kræver en mere omfattende procedure og længere helingstid. Din tandlæge vil hjælpe dig med at vælge den bedste fastgørelsesmetode baseret på dine individuelle behov og ønsker.
Kontakt os, hvis du oplever problemer
Hvis du oplever problemer med din delprotese, såsom ubehag, smerter eller pasformsproblemer, er det vigtigt at kontakte os eller din tandlæge med det samme. Vores team hos Alhambravej Tandlægerne er her for at hjælpe dig med at sikre, at din protese fungerer optimalt og er komfortabel at bruge.
Regelmæssige tjek og justeringer kan gøre en stor forskel i din oplevelse, så tøv ikke med at række ud til os for at få den nødvendige vejledning.
Alhambravej Tandlægerne
Alhambravej 1 - 1826 Frederiksberg C
33 22 44 88