Blister, også kaldet after, blæner eller blegner, er smertefulde små sår, der kan opstå på tungen, læberne eller indersiden af kinderne. Selvom de ikke er smitsomme, kan de være til stor gene i hverdagen og kan gøre det udfordrende at tale, spise og drikke. Blister rammer både børn og voksne, og nogle har tendens til at få dem hyppigere end andre.
I denne artikel vil vi give en gennemgang af årsager, symptomer og behandlingsmuligheder for blister på tungen.
Du kan også besøge os på Frederiksberg hos Alhambravej Tandlægerne til en konsultation, hvor vi ser på din overordnede mundsundhed samt giver personlig vejledning til pleje i fremtiden, som forebygger de problemer, du står overfor i dag.
Besøg os på Alhambravej 1, 1826 Frederiksberg C eller book din tid her.
Hvad er blister på tungen, og hvordan ser de ud?
Blister på tungen er små, runde sår, som ofte har en hvidlig eller gullig farve omgivet af en rød kant.
Blister inddeles typisk i tre kategorier:
- Små ovale sår – Disse er ofte 2-3 mm i diameter og opstår som enkeltstående, ovale pletter, der generelt heler hurtigt uden at efterlade ar.
- Store sår – Disse kan måle op til 12 mm og har ofte en mere uregelmæssig form. Disse store blister kan tage op til 3-6 uger om at hele og kan efterlade ar i nogle tilfælde.
- Herpetiforme blister – Denne type består af små sår, 1-3 mm i diameter, der ofte optræder i klynger. Selvom de er mange og kan være smertefulde, heler de som regel uden at efterlade ar.
Blister kan være særligt smertefulde under måltider, tandbørstning eller ved let berøring. De kan variere i varighed og sværhedsgrad, men de fleste går over af sig selv uden at efterlade permanente mærker.
Blister opstår oftest på de bløde områder i munden – som tungen og indersiden af læberne – og kan hurtigt vokse sig større og udvikle sig til sår, der irriterer over længere tid.
De forveksles ofte med forkølelsessår, men i modsætning til forkølelsessår, som opstår på ydersiden af læberne og er forårsaget af herpes-virus, opstår blister inde i munden og har ikke en viral årsag.
Hvorfor får man blister på tungen?
Den nøjagtige årsag til hvorfor man får blister er endnu ikke helt forstået, men flere faktorer kan spille ind:
- Mekaniske skader: Skader på mundslimhinden, som kan ske ved at bide sig selv, skarpe madvarer eller skader fra tandbørstning, kan udløse blister.
- Stress og immunsystemet: Stress kan påvirke immunforsvaret og gøre kroppen mere modtagelig overfor blister. Når immunforsvaret er svækket, kan det være svært for kroppen at bekæmpe sår og irritationer i munden.
- Fødevareallergier og kost: Visse fødevarer som chokolade, tomater, jordbær og nødder kan hos nogle trigge blister. Det samme gælder syreholdige mad- og drikkevarer.
- Mangel på vitaminer og mineraler: Mangel på jern, zink, B-vitaminer og folsyre kan gøre, at man oftere oplever blister. Hvis du har gentagne problemer med blister på tungen, kan det være en god idé at få tjekket dit niveau af disse næringsstoffer hos lægen.
- Hormonelle forandringer: Kvinder oplever ofte, at de får flere blister i forbindelse med menstruation, graviditet eller overgangsalder.
- Arvelige faktorer: Tendensen til blister kan være arvelig, og hvis begge forældre ofte har haft blister, vil deres børn sandsynligvis også være disponerede for at få dem.
Hvordan ser blister ud, og hvornår går de væk?
Blister varer typisk mellem 4-7 dage og forsvinder som regel af sig selv. Har man større blister (over 10 mm), kan helingsprocessen vare op til tre uger, og i nogle tilfælde kan der efterlades et ar.
Hvis blisterne ikke forsvinder, eller hvis de bliver ved med at komme tilbage, kan det være et tegn på en underliggende tilstand, og det kan være klogt at kontakte en tandlæge for at få en vurdering.
Behandling af store blister i munden
Der findes flere måder til, hvordan man får blister væk, hvordan man kan lindre smerter og fremme helingen:
- Skyl munden med saltvand eller mundskyl: Skylning med saltvand kan hjælpe med at rense såret og mindske risikoen for infektion. Der findes også mundskyl, som er specielt formuleret til at lindre blister og andre mundsår.
- Anvend gel eller creme fra apoteket: Der findes forskellige produkter på apoteket, som kan dæmpe smerten og beskytte området, så det lettere kan hele.
- Undgå irriterende fødevarer: Syrer, krydret mad og stærkt saltede eller sure fødevarer kan irritere blister yderligere. Skær eventuelt disse ud af kosten, indtil såret er helet.
- Skift tandpasta: Tandpasta med skummemidlet natriumlaurylsulfat (SLS) kan forværre blister hos nogle mennesker. Prøv en tandpasta uden SLS, hvis du oplever hyppige udbrud.
- Tag kosttilskud: Hvis din læge konstaterer mangel på vigtige næringsstoffer som B-vitaminer eller jern, kan det hjælpe at tage kosttilskud for at reducere risikoen for blister.
- Hold god mundhygiejne: Børst tænderne forsigtigt og undgå at irritere blisterne yderligere.
- Prøv naturlige midler: Nogle sværger til naturlige remedier som honning og kamille, der har antiinflammatoriske egenskaber og kan hjælpe med at lindre ubehaget.
- Undgå stress: Stress kan svække immunforsvaret og gøre blister værre. Afslapningsøvelser kan hjælpe med at forebygge udbrud hos nogle mennesker.
Hvis du har alvorlige eller tilbagevendende problemer med blister, kan din tandlæge også rådgive dig om, hvilke produkter og behandlinger af blister i munden, der kan hjælpe dig.
Kan man forebygge blister?
Selvom det kan være svært at forhindre blister helt, kan du tage nogle forholdsregler for at mindske risikoen:
- Undgå fødevarer, du reagerer på: Hvis du har mistanke om, at bestemte fødevarer som nødder eller citrusfrugter forårsager blister, kan det hjælpe at undgå dem.
- Sørg for at få nok vitaminer og mineraler: Mangel på B-vitaminer og jern kan være en medvirkende faktor, og tilskud kan nogle gange reducere udbrud.
- Vælg tandpasta uden SLS: SLS kan forværre blister, så prøv en tandpasta uden dette skummemiddel, hvis du har tendens til blister.
For yderligere forebyggelse af blister kan du få regelmæssige tandeftersyn, hvor tandlægen kan give personlig og kontinuerlig opfølgende vejledning.
Sådan kan tandlægen hjælpe med blister på tungen
Vi hos Alhambravej Tandlægerne tilbyder rådgivning og hjælp til personer, der er plaget af tilbagevendende blister. Vi kan vurdere dine symptomer og give specifikke råd om, hvad du kan gøre for at lindre smerterne. Besøg vores kontakt-side for at finde ud af, hvordan vi kan hjælpe dig.
Hvorfor bliver nogle mennesker særligt plaget af blister?
En stor del af befolkningen får regelmæssigt blister i munden, og nogle oplever dem hyppigere end andre. For de fleste forsvinder blisterne af sig selv, men enkelte mennesker kan opleve, at de konstant vender tilbage. Der kan være genetiske årsager bag denne tendens, og nogle oplever også, at de bliver mere modtagelige for blister, hvis de er stressede eller oplever hormonelle udsving.
Forskere mener, at mennesker med en overaktiv reaktion i immunforsvaret har større tendens til at udvikle blister. Selvom årsagen til blister på tungen stadig undersøges, så kan det være en god idé at konsultere en tandlæge, hvis problemet forværres.
Hvornår skal man opsøge hjælp?
Hvis man ikke kan få blister væk efter et par uger, eller hvis de bliver ved med at komme tilbage eller giver ømhed omkring kæberne (link: ondt i kæben blog), så bør du overveje at kontakte en tandlæge for at få en vurdering. Det kan være tegn på en underliggende tilstand, som kræver behandling.
Hos Alhambravej Tandlægerne står vi klar til at hjælpe dig med rådgivning og behandling af store blister i munden. Vi ser på hele din tandsundhed, så du kan bevare dine sunde tænder gennem hele livet.
Alhambravej Tandlægerne
Alhambravej 1 - 1826 Frederiksberg C
33 22 44 88