Bestil tid

Dårlig smag i munden efter fjernelse af visdomstand

 

At få fjernet en visdomstand er en helt almindelig tandbehandling, men mange oplever desværre en række bivirkninger efter proceduren. Her er en af bivirkningerne dårlig smag i munden. Vi vil her gå i dybden med, hvad der forårsager den dårlige smag, og hvad du kan forvente før, under og efter fjernelse af dine visdomstænder. Det er vigtigt at forstå, hvorfor den dårlige smag opstår, og hvad du kan gøre for at håndtere den.

Dårlig smag i munden efter fjernelse af visdomstand - Hvad skyldes det?

Efter fjernelse af en visdomstand kan mange personer opleve en dårlig smag i munden. Det skyldes ofte et resultat af blod, bakterier og vævsrester i munden. Efter operationen er det normalt, at der dannes en blodprop i det tomme tandhul, hvilket kan føre til en lidt metallisk smag. Du kender måske smagen, hvis du er kommet til at bide dig selv i kinden, eller hvis du har børstet dine tænder for hårdt, og dit tandkød er begyndt at bløde. 

Hvis blodproppen bliver løsnet eller opløses, kan det også medføre en dårlig smag og lugt, hvilket ofte er et tegn på en tilstand kendt som "dry socket" (alveolitis sicca). Infektioner eller dårlig mundhygiejne kan også bidrage til dårlig smag i munden.

Årsagen kan også være, at der ophobes madrester i det opererede område, fordi du måske ikke kan børste området ordentligt på grund af smerter eller hævelse. Det kan skabe grobund for bakterier, hvilket kan give en ubehagelig smag i munden. Du kan dog hjælpe med at holde området rent og dæmpe den dårlige smag ved at skylle munden med mundskyllevæske og saltvand. Hvis problemet fortsætter, er det vigtigt, at du kontakter din tandlæge, da det kan være tegn på en infektion, der kræver behandling med antibiotika.

Hvad er visdomstænder egentlig?

Visdomstænder er det tredje og sidste sæt af kindtænder, som typisk begynder at bryde frem, når du er mellem 17-25 år. Tænderne får navnet "visdomstænder", da de dukker op, når man angiveligt har opnået en vis grad af visdom. Dog er det ikke alle, der får visdomstænder, og for dem der gør, kan de enten bryde frem uden problemer, eller de kan give anledning til komplikationer såsom smerter, infektioner eller skæve tænder, hvilket kan kræve, at de bliver fjernet.

Visdomstænder kan forårsage smerte, hævelse og infektion, da de ofte bliver påvirket eller sidder fast under tandkødet på grund af pladsmangel i munden. Derudover kan de i nogle tilfælde bryde skævt frem, hvilket kan resultere i skader eller forskydning af tandrækken. For at undgå helbredsproblemerne anbefales det derfor, at du jævnligt tager til tandlægen og får taget røntgenbilleder, da det kan hjælpe dig med at overvåge udviklingen af dine visdomstænder, samtidig med at det kan afgøre, om de skal fjernes eller ej.

Hvornår ved jeg om mine visdomstænder skal fjernes?

Du kan have behov for at få fjernet dine visdomstænder, hvis du oplever smerter i bagerste del af munden, hævet tandkød, dårlig ånde eller har svært ved at åbne munden helt. Når visdomstænderne bryder skævt frem, kan de desuden give tryk på de omkringliggende tænder, hvilket kan resultere i smerter og forskydninger.

Hvis du oplever tilbagevendende infektioner i tandkødet omkring din visdomstand, også kendt som pericoronitis, kan det være en indikation på, at der er noget galt. Derfor er det meget vigtigt, at du sørger for at få en tid hos din tandlæge, som kan vurdere din situation, og derefter anbefale den bedste behandling. For at finde ud af om dine visdomstænder er påvirkede, og om der er tilstrækkelig med plads til, at de kan bryde korrekt frem, vil det ofte være nødvendigt at tage nogle røntgenbilleder.

I hvilke tilfælde vil tandlægen anbefale, at min visdomstand fjernes?

Tandlægen vil ofte anbefale at fjerne en visdomstand i mange tilfælde. Hvis tanden er påvirket og ikke kan bryde frem korrekt, kan det resultere i smerte, infektion og skade på de omkringliggende tænder. Hvis visdomstanden er årsagen til tandkødsbetændelse eller hyppige infektioner, er det typisk nødvendigt at fjerne den for at undgå flere komplikationer.

Delvist frembrudte visdomstænder kan være svære at holde rene, hvilket øger risikoen for karies og tandkødsproblemer. I de tilfælde vil tandlægen som regel anbefale at fjerne dem, da det er bedst for din generelle mundsundhed. Derudover kan det også være nødvendigt at fjerne dine visdomstænder, hvis de vokser skævt, da de ellers kan skubbe de andre tænder rundt, hvilket kan give dig problemer med både bid og tandstilling.

Efter fjernelse af din visdomstand

Efter du har fået fjernet en visdomstand, er det vigtigt, at du følger din tandlæges instruktioner om efterbehandling meget nøje. Det er for at sikre, at du hurtigt kommer dig, og samtidig for at minimere risikoen for eventuelle komplikationer. De første 24-48 timer er de mest kritiske, og du bør derfor undgå at spise hårde eller varme fødevarer, da det kan irritere det sted, hvor tanden er blevet fjernet. Du kan i stedet for bruge kolde omslag på kinden, hvilket kan hjælpe med at reducere hævelsen. Derudover bør du undgå fysisk anstrengelse, da det kan øge blodtrykket i munden, og derved forårsage blødning.

Det er også vigtigt, at du sørger for at holde en god mundhygiejne. Skyl din mund forsigtigt med saltvand flere gange om dagen, da det hjælper med at holde området rent. Dog skal du undgå at skylle meget kraftigt ud samt undgå at børste i det område, hvor tanden er blevet fjernet, de første par dage. Skulle du mod forventning opleve en alvorlig smerte, hævelse, eller tegn på infektion, f.eks. feber eller vedvarende dårlig smag i munden, bør du straks kontakte din tandlæge.

Hvad kan gå galt, når en visdomstand skal fjernes?

Fjernelse af en visdomstand er generelt en sikker procedure, men som med alle operationer, er der en risiko for komplikationer. En almindelig komplikation er "dry socket", hvor blodproppen i tandhullet løsner sig eller opløses for tidligt, hvilket kan medføre intens smerte og forsinke helingen. For at minimere risikoen for "dry socket" bør du undgå at ryge, bruge sugerør eller udføre kraftig fysisk aktivitet de første par dage efter operationen.

Infektion er en anden risiko, især hvis der er madrester eller bakterier i det opererede område. Symptomer på infektion inkluderer alvorlig hævelse, feber, vedvarende smerte og dårlig smag i munden. Derfor er det vigtigt at følge din tandlæges instruktioner om mundhygiejne.

Derudover kan der også forekomme skader på nærliggende tænder, nerver eller bihuler, særligt hvis visdomstanden er placeret tæt på. Her vil din tandlæge dog anvende røntgenbilleder og andre diagnostiske værktøjer for at planlægge proceduren omhyggeligt og derigennem minimere risikoen for komplikationer.

Snak med tandlægen
Er du i tvivl eller har smerter i dine tænder, bør du altid konsultere med din tandlæge.

Alhambravej Tandlægerne

Alhambravej 1 - 1826 Frederiksberg C

33 22 44 88
Bus linie 7A og 1A stopper lige ved døren.
Husk digital registrering fra start

FAQ

Betændelsen kan resultere i en tandbyld, hvor indholdet er betændelsesvæske (pus).  Nogle gange kan der dannes et forbindelsesrør mellem tandbyld og mundhulen, så betændelsen kan sive ud i munden, hvilket er det, som du kan smage.

Typiske tegn på infektion er hævelse, smerter og i nogle tilfælde en dårlig smag i munden, som ikke forsvinder. Hvis du oplever ovenstående symptomer, bør du kontakte din tandlæge, så du kan undgå eventuelle komplikationer.

Betændelse ses ofte som hævelse, smerter og rødme omkring det opererede område. Hvis du er i tvivl, er det altid en god idé at kontakte din tandlæge - så undgår du samtidig at bekymre dig.

Book din næste tid online - Nemt, hurtigt og sikkert!
Online booking åbner i et nyt vindue