Bestil tid

Tandkroner

Hos Alhambravej Tandlægerne kan du få lavet en kvalitetstandkrone under professionelle forhold

Hvad er en tandkrone?

Den synlige del af din tand, som kan ses i mundhulen kaldes for en tandkrone. Hvis denne er beskadiget med en større destruktion eller i risiko for at knække, kan man behandle med en kunstig tandkrone.

En tandkrone er dermed en individuel tandrestaurering, som fremstilles i et stærkt materiale, og som en lille hætte omslutter toppen af din egen tand. Tandkronen fremstilles i samme størrelse og facon som din oprindelige tand. Den falder dermed naturligt ind i tandrækken, og du vil hurtigt vænne dig til den.

En tandkrone er en behandling, man foretager for at styrke svækkede tænder, og hvor det ikke længere er muligt, at restaurere tanden med en fyldning. Tandkroner benyttes typisk ved tænder, som har store defekte fyldninger eller tænder, der er i større risiko for at knække.

Når man behandler med en tandkrone, vil man styrke tandens overlevelse og øge chancen for, at tanden ikke går tabt.

Hos Alhambravej Tandlægerne går vi meget op i at udføre kvalitetsbehandling. Vi benytter danske tandteknikkere, der altid leverer et arbejde af høj kvalitet.

Når en tandkrone skal fremstilles hos en tandteknikker, kan den fremstilles i forskellige materialer. Da vi hos Alhambravej Tandlægerne vægter individuel behandling højt, vil vi altid lytte til dine ønsker, hvis du ønsker en tandkrone i et specifikt materiale.

Skulle du være i tvivl eller have spørgsmål, så vil vi altid gerne vejlede dig i, hvilken tandkrone der vil være bedst for dig.

"Jeg har været igennem et større behandlingsforløb pga syreskade med bl.a påsætning af kroner på mine fortænder. Det har overgået alle forventninger! Hele vejen igennem er jeg blevet mødt med høj kompetence, faglig stolthed, grundighed og indlevelse. Resultatet er flotte - men naturlige - tænder! - Lone"
Find os

Alhambravej Tandlægerne

Alhambravej 1 - 1826 Frederiksberg C

33 22 44 88 info@alhambravej.dk
Bus linie 7A og 1A stopper lige ved døren.
Husk digital registrering fra start
350 meter til metroen på "Frederiksberg Allé"
Online booking

Hvornår har man behov for en tandkrone?

Behovet for at få en tandkrone kan opstå af forskellige årsager og vil typisk være nødvendigt ved større defekter i din tand.


Rodbehandlede kindtænder

En rodbehandlet tand er mere skrøbelig, da den ingen nerve og blodforsyning har til at gøre den eftergivende for de belastninger, som den udsættes for i det daglige, for eksempel når vi tygger. Det betyder, at rodbehandlede tænder er i større risiko for at knække på grund af tandens porøsitet, og man anbefaler derfor altid, at de forsynes med en tandkrone for at styrke dem.

I nogle tilfælde kan der ved rodbehandlede tænder være mistet en stor del af tandens egen tandsubstans, og man er derfor nødt til at lave en opbygning for at få en krone til at sidde fast. Din tandlæge vil informere og vejlede dig herom, hvis dette er tilfældet for din tand.


Tænder med store defekter

Tænder, der har store fyldninger, og som ikke længere kan restaureres med en plastfyldning, vil man anbefale en tandkrone til. Årsagen til dette er, at det kræver en hvis mængde af tandens egen tandsubstans, for at have et godt fundament til at lave en holdbar fyldning.

Hvis du ligeledes har mistet en gammel fyldning, eller der er knækket noget tand, og der dermed ses manglende tandsubstans i relation til den gamle fyldning, vil man også anbefale en tandkrone.

Ved manglende tandsubstans efter store defekter såsom caries eller gamle fyldninger, vil man altså derfor anbefale en tandkrone, hvis din tandlæge vurderer, at en fyldning ikke kan lade sig gøre, og en tandkrone dermed vil give et mere holdbart behandlingsresultat.


Tænder med dybe revner

Hvis du har fået revner i dine tænder, som udviser symptomer som for eksempel isninger eller gener, når du tygger, vil man i første omgang prøve at restaurere tanden med en fyldning. Hvis dette ikke afhjælper problemet, ligger revnen sandsynligvis dybt i din tand, og man vil derfor anbefale en tandkrone for at omkapsle tanden og på den måde styrke og beskytte tanden mod yderligere belastning.


Kosmetiske årsager

En tandkrone kan også være den eneste måde at opnå et pænt kosmetisk og holdbart resultat, hvis din tand for eksempel er misfarvet eller misdannet.

 

Hvordan laves en tandkrone?

Når du skal have lavet en tandkrone, vil behandlingen bestå af to besøg hos din tandlæge. Inden behandlingen påbegyndes, vil der blive taget et røntgenbillede af den pågældende tand for at sikre, at tanden har sunde rodforhold og er klar til at få en tandkrone.


Første besøg hos tandlægen

Ved første behandling vil din tandlæge slibe den pågældende tand, så der er plads til din nye tandkrone. Dette gøres under bedøvelse, så du opnår en smertefri behandling.

Hvis der mangler meget tandsubstans, vil det i nogle tilfælde være nødvendigt at opbygge din egen tand med plast eller en stift for at kunne få en tandkrone til at sidde fast.

Når din tand er tilpasset til den rigtige størrelse, vil din tandlæge tage nogle aftryk af dine tænder. Aftrykket skal bruges til at lave en gipsmodel af dine tænder, som en tandteknikker skal bruge til at fremstille din nye tandkrone.

Afslutningsvis ved første besøg vil du få sat en midlertidig krone på den pågældende tand for at beskytte den, frem til din nye tandkrone er klar til cementering.


Fremstillingen hos tandteknikeren

Efter første besøg vil dine aftryk fremsendes til en tandteknikker, som på et laboratorium vil fremstille en individuel tandkrone, som passer specielt til dig.

En tandkrone kan fremstilles i forskellige materialer såsom guld, porcelæn eller en kombination af metal og porcelæn (metalkeramik). Hvilken type krone der bør vælges, vil være individuelt og kan skyldes både æstetik og holdbarhed. Din tandlæge vil vejlede dig herom, så I sammen finder den rette løsning til dig.

Efter cirka 10-14 dage, vil din tandkrone være klar til påsættelsen, og du skal komme til din anden behandling hos din tandlæge.


Andet besøg hos tandlægen

Når du kommer til anden behandling, hvor din nye tandkrone skal cementeres, vil din tandlæge starte med at fjerne den midlertidige tandkrone og kontrollere at farve, form og størrelse på din nye tandkrone passer samt tilpasse din nye tandkrone, så den passer i tandrækken.

Herefter vil tandlægen forbehandle din tand, så din nye tandkrone kan cementeres med et tyndt lag cement. Når din tandkrone er cementeret, vil man tage et røntgenbillede for at kontrollere, at din tandkrone sidder, som den skal.

Efter påsættelsen af din nye tandkrone vil tanden være klar til brug. og behandlingen er færdig.

Yderligere information om tandkroner

Hos Alhambravej Tandlægerne kan du få lavet en kvalitetstandkrone til en god pris hos en tandklinik, der lægger stor vægt på godt håndværk samt dine ønsker og behov.

Prisen på en tandkrone kan variere af hvilket materiale, din tandkrone skal fremstilles i. Vi vil selvfølgelig altid være behjælpelige med at vejlede dig i, hvilken type krone der vil passe til dit behov samt besvare spørgsmål, hvis du skulle være i tvivl om noget.

Hos Alhambravej Tandlægerne kan alle kronetyper laves, så hvis du har specielle ønsker til en tandkrone, lytter vi altid til dit ønske.

Du vil hos Alhambravej Tandlægerne altid blive vejledt og informeret om priser og du vil få udleveret et prisoverslag, inden du skal i gang med behandlingen af din nye tandkrone.

Du kan se vores prisliste for yderligere information om tandkrone pris.

Dagene efter behandlingen

Du vil efter behandlingen kunne opleve, at dine tænder og tandkød kan være ømt. Du vil ydermere kunne opleve, at dine tænder kan være varme/kulde følsomme, men dette vil hurtigt aftage igen.

Risiko for rodbehandling

Tænder, der får ny tandkrone er som oftest i dårlig stand grundet tidligere behandlingserfaring på tanden. Det vil sige, at hvis tanden ikke allerede i forvejen er rodbehandlet, er der risiko for, at tandens nerve kan dø, hvilket kan skyldes tandens allerede i forvejen dårlige stand eller slibningen i forbindelse med præparationen til den nye tandkrone.

Knæk af porcelænskroner

Hvis din nye tandkrone består af porcelæn, kan der være risiko for, at porcelænet knækker. Hvis dette skulle ske, kan man typisk reparere tandkronen uden at skulle lave den helt om.

Din tandkrone går løs eller falder af

Det kan ske at din nye tandkrone går løs eller falder af. Hvis dette skulle ske, anbefaler vi, at du kontakter klinikken hurtigst muligt, så vi kan hjælpe dig med behandling. Hvis det vurderes, at din egen tand under tandkronen er intakt, og din tandkrone ikke er defekt, vil vi kunne cementere din tandkrone på igen.

For at forlænge din nye tandkrones levetid, er det vigtigt med en god mundhygiejne. Det vil sige, at efter du har fået påsat din nye tandkrone, skal du passe din tandkrone, som du ville passe dine naturlige tænder. Til trods for, at en tandkrone omslutter din egen tand, er der nemlig stadig risiko for, at der kan komme hul ind under din tandkrone, hvis du ikke fjerner bakteriebelægninger.

Vi anbefaler derfor, at din hjemmetandpleje til renholdelse af af din tandkrone omhandler:

  • Tandbørstning morgen og aften
  • Renholdelse mellem din tandkrone og nabotænder ved hjælp af tandtråd/mellemrumsbørster

Vi vil på klinikken kontrollere din tandkrone ved dine regelmæssige tandeftersyn og informere dig, hvis din tandkrone kræver ekstra renholdelse. Vi vil desuden altid være behjælpelige med at instruere dig i, hvordan du på bedst vis kan renholde med henholdsvis tandtråd eller mellemrumsbørster for at få det optimale ud af dit arbejde med din hjemmetandpleje.

  • Såret skal lades helt i ro. Undgå at »pille« i det med tungen eller at »suge« såret, så der skabes undertryk.

 

  • Tandbørstning skal foregå som normalt, men foretages med stor forsigtighed i det opererede område og bør evt. undgås de første dage. 

 

  • Mundskylning skal undgås de første par timer, men herefter skylles i minimum 7 dage morgen og aften forsigtigt med klorhexidin 0,2% fra apoteket for at undgå infektion. Vær opmærksom på, at der bør gå min. 1 time mellem tandbørstning og skylning med klorhexidin, da de indeholder stoffer, der gensidigt ophæver hinandens virkning. Efter måltider bør munden ligeledes skylles let med vand.

 

  • Kosten skal den første dag være flydende og gerne kold. Vent med at spise til bedøvelsen er forsvundet. Gradvist gåes fra flydende til fast kost. Undgå at tygge i den side, hvor operationen er foretaget.

 

  • Smerter er almindeligt i op til en uge. Til at lindre smerter kan indtages i kombination 2x 500mg panodil og 2x 200mg ipren,  3-4 gange dagligt efter behov. Er smerterne stærke og tiltagende, bør De konsultere klinikken.

 

  • Hævelse er ikke udtryk for betændelse og kan forekomme efter en operation. Den er størst i udbredelse et par dage efter indgrebet, men aftager støt herefter. For at mindske hævelsen kan benyttes et koldt omslag. Misfarvning af huden (et blåt mærke) kan optræde, men forsvinder gradvist. Tiltager hævelsen, optræder der synkebesvær eller stigende temperatur, bør De konsultere klinikken.

 

  • Efterblødning kan forekomme det første døgn. Fysisk aktivitet med stigning af pulsen bør undgås de første par dage. Kraftigere konstant sivblødning kan standses ved at anbringe et stykke ren gaze over såret og bide fast sammen i 30 min. Behandlingen kan om nødvendigt gentages. Hvis ikke blødningen kan standses, bør De konsultere klinikken eller anden lægelig hjælp.

 

  • Tråde fjernes efter ca. 1 uge, hvor der samtidig foretages sårkontrol.
Book din næste tid online - Nemt, hurtigt og sikkert!
Online booking åbner i et nyt vindue