Bestil tid

Plastfyldning

Hos Alhambravej Tandlægerne kan du få lavet en plastfyldning, hvis en gammel tandfyldning skal skiftes, eller du har fået et nyt hul.

Tandfyldning

En tandfyldning kan blive aktuelt, hvis du har fået en mindre defekt i din tand. Det kan for eksempel være som følge af et hul, en gammel fyldning, der bør skiftes, eller det kan være, at du er faldet og dermed knækket lidt af din tand. En tandfyldning erstatter dermed den defekte/manglende del af din tand.

Hos Alhambravej Tandlægerne laves en tandfyldning primært med plast, da plast er et stærkt og æstetisk materiale og har en tandlignende farve, der giver et naturligt udseende. Dette gør en plastfyldning fordelagtig ved fortænder og hjørnetænder, hvor der stilles større krav til kosmetik. 

Hos Alhambravej Tandlægerne ønsker vi, at du får den mest behagelige oplevelse, når du kommer på klinikken. Vi tilbyder derfor, at du kan få lavet din plastfyldning med eller uden bedøvelse. 

Når din tandlæge er færdig med at lave din nye plastfyldning, vil du kunne benytte din tandfyldning med det samme – med mindre du er bedøvet, så anbefaler vi, at du venter til din bedøvelse er aftaget.

"Professionelt udført arbejde med godt fokus på patienten. Blev boret for første gang og fik udført en plastfyldning. Alt i alt var det en positiv oplevelse og bestemt et sted jeg vil anbefale andre. - Asker"
Find os

Alhambravej Tandlægerne

Alhambravej 1 - 1826 Frederiksberg C

33 22 44 88 info@alhambravej.dk
Bus linie 7A og 1A stopper lige ved døren.
Husk digital registrering fra start
350 meter til metroen på "Frederiksberg Allé"
Online booking

Årsager til at du kan have brug for en plastfyldning

Der kan være mange årsager til, at du skal have lavet en tandfyldning. Som regel skyldes det caries – altså at du har fået et hul i din tand.

Oftest opdager du ikke selv, at du har et hul i tand, og din tand dermed har brug for en tandfyldning. Du vil først mærke gener fra et hul, når det er blevet stort og ligger tæt på nerven. Vi anbefaler derfor, du får foretaget tandeftersyn med regelmæssige mellemrum.
Formålet med en tandfyldning, der laves i forbindelse med et hul, er derfor at forhindre, at hullet i din tand forværres samt at bringe tandens normale form og funktion tilbage.

Der kan også opstå behov for tandfyldning til rekonstruktioner, hvis du enten har knækket, misfarvet eller har manglende tandsubstans ved en tandfyldning. Der kan ligeledes være kosmetiske årsager til, at du ønsker at få lavet en tandfyldning.

Hos Alhambravej Tandlægerne vil du i samarbejde med din tandlæge eller tandplejer finde ud af, om en tandfyldning er den rette løsning for dig og netop dit problem.

Yderligere information om fyldninger

Hvis du skal have lavet en tandfyldning, kan prisen variere, da prisen afhænger af, hvor mange flader af din tand, som skal inddrages i din nye tandfyldning. Derudover kan bedøvelse tilkøbes, hvis du foretrækker dette.

Når du skal have lavet en tandfyldning, vil du altid modtage mundtlig information vedrørerende prisen samt få medgivet et prisoverslag.

Se vores prisliste for yderligere priser.

En plastfyldning er et materiale, som benyttes til at plombere huller i tænderne. Materialet til en plastfyldning bliver lavet af en blanding af glas og harpiks, og den bliver fremstillet i en farve, så den blender naturligt ind og ikke er synlig i munden.

Plast er et formbart og blødt materiale, der giver et naturligt og holdbart resultat. Plastens bløde konsistens gør, at materialet nemt kan formes, så den bliver perfekt tilpasset din egen tand. 

En plastfyldning vil teknisk set blive opbygget i forskellige lag af forskellige farvenuancer (man taler om dentin og emalje farver) for at få fyldningen til at se så naturtro ud som muligt.

En fordel ved en plastfyldning er, at plast limes til tanden og på den måde kan styrke tanden ved revner (infraktioner), som kan øge risikoen for, at tanden knækker.

En plastfyldnings levetid er som regel meget langvarig. Det siges, at jo større din tandfyldning er, desto kortere levetid kan den have, da en tandfyldning kræver et vist fundament af egen naturlig tand for at kunne holde. Derfor anbefales en plastfyldning typisk til kosmetisk tandpleje samt ved mindre huller.

Hos Alhambravej Tandlægerne gør vi meget ud af at være informative, så du som patient ved, hvad vi laver og hvorfor. Vi vil derfor forklare dig om behandlingen, inden vi går i gang, og hvis du skulle have nogle spørgsmål, besvarer vi dem selvfølgelig, så du føler dig helt tryg og sikker på, hvad der skal ske.

Når du skal have lavet en plastfyldning, vil din tandlæge starte med at lægge en lokal bedøvelse ved den pågældende tand, hvis dette er nødvendigt, eller såfremt du selv ønsker det. 

Før en tandfyldning kan lægges, skal cariesangrebet (hullet i din tand) standses, og det beskadigede tandvæv skal fjernes. Dette gøres ved, at tandlægen borer i din tand, indtil det syge tandvæv er væk og kun sundt tandvæv står tilbage. 

Inden fyldningsmaterialet kan blive appliceret i din tand, skal din tand klargøres med en forbehandling, så en kemisk binding mellem tand og fyldningsmateriale kan ske. Din tandlæge vil derfor rense og klargøre din tand med forskellige væsker.

Denne del af behandlingen kræver, at der er tørt i området, da din plastfyldning ellers ikke vil hænge fast. Du vil derfor få lagt vat og der vil blive holdt sug ved området for at skabe tørlægning.

Når din tandlæge skal lægge plastmaterialet i, vil din tandlæge, afhængig af hullets dybde og størrelse, applicerer plasten i lag, og der lyses med ultraviolet lys ved hvert lag for at hærde plasten. Dette gøres indtil hullet er fyldt helt op med fyldningsmateriale.

Afslutningsvis vil din tandlæge tilpasse din plastfyldning, så din tand igen får sin normale form og højde.

Der findes forskellige fyldningsmaterialer, som har hver sin egenskab, og der er fordele og ulemper ved dem alle. Hvilket materiale din tandlæge vil anbefale, afhænger til dels af din tands tilstand, og hvad der skal laves.

Hos Alhambravej Tandlægerne kan du få lavet en tandfyldning af plast, glasionermer eller, i få tilfælde, amalgam

Glasionomercemt
En tandfyldning lavet med glasionomercement, anvendes på klinikken som regel til midlertidige fyldninger eller fyldninger, hvor det kan være svært at komme ordentligt til. Dette kunne for eksempel være tandfyldninger langs tandkødsranden, på rodoverflader og til reparationer ved siden af for eksempel en gammel tandfyldning eller kroner.
En tandfyldning lavet med glasionomercement er ikke lige så pæne som en plastfyldning, de er ej heller lige så slidstærke som en plastfyldning og har dermed en svagere holdbarhed.

Sølvamalgam
Da sølvamalgam er en miljøbelastning, og der dermed stilles lovmæssige krav til brug af materialet, er det kun tilladt at lave en tandfyldning med sølvamalgam, hvor det ikke er muligt at lave en plastfyldning.
Man vil for eksempel lave en tandfyldning med sølvamalgam, hvis defekten i tanden er placeret således, at det er svært eller umuligt at tørlægge ordentligt for spyt. Det vil typisk være steder i mundhulen, hvor kosmetiske hensyn ikke kræver et tandfarvet materiale.

Når du har fået lavet din nye plastfyldning, vil du de første dage kunne opleve små gener i form af isninger og ømhed ved tygning. Disse symptomer plejer som regel kun at være kortvarige og derfor ikke behandlingskrævende.

Hvis du derimod har fået lavet en stor, dyb tandfyldning, og ømheden ikke aftager, vil årsagen kunne skyldes, at din tandfyldning ligger i tæt relation til tandens nerve. I disse tilfælde vil det oftest være nødvendigt med en rodbehandling.

Din tandlæge vil altid informere dig, hvis der skulle være mulige risici i forbindelse med din behandling.

Eftersom en tandfyldning oftest bruges som behandling mod cariesangreb, er en god mundhygiejne blandt det vigtigste for at forebygge huller i tænderne og dermed behovet for fyldninger.

Af forebyggende instanser, som du selv kan gøre derhjemme, anbefaler vi en god mundhygiejne, som kan opnås ved fokus på tandbørstning og renholdelse i mellemrum samt regelmæssige tandeftersyn.

De bedste råd til at opnå en god mundhygiejne:

  • Grundig tandbørstning to gange dagligt.
  • Renholdelse af mellemrum med mellemrumsbørster eller tandtråd.
  • Brug tandpasta med fluor – det er med til at forebygge huller.
  • Spis en afbalanceret kost og undgå mange sukkerholdige føde- og drikkevarer.

En tandfyldning lavet af sølvamalgam vil med tiden udvide sig i tanden, som følge af naturlige påvirkninger. Dette kan medføre, at der kommer små revner (infraktioner) i tanden, og det vil øge tandens risiko for at kunne knække. I disse tilfælde vil det være anbefalingsværdigt at skifte sølvfyldningen ud med en plastfyldning eller en krone, afhængig af tandens tilstand.

Book din næste tid online - Nemt, hurtigt og sikkert!
Online booking åbner i et nyt vindue